Predstavitelia prokuratúr V4 rokovali o zriadení Úradu európskeho prokurátora

30.04.2012 Bratislava

Bratislava 30. apríla (TASR) - Zriadenie Úradu európskeho prokurátora (European Public Prosecutor's Office) s prioritnými právomocami v rámci Európskej únie bolo hlavnou témou päťdňového stretnutia najvyšších predstaviteľov generálnych prokuratúr krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa skončilo v nedeľu 29. apríla v Starej Lesnej.

Pozvanie prvého námestníka generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého na stretnutie prijala česká delegácia na čele s najvyšším štátnym zástupcom Pavlom Zemanom, maďarská delegácia na čele s generálnym prokurátorom Péterom Poltom a poľská delegácia vedená generálnym prokurátorom Andrzejom Seremetom.

Pri hlavnej otázke, či inštitucionalizácia Úradu európskeho prokurátora by bola pridanou hodnotou, sa otvorila aj diskusia o súvisiacich praktických, procesných problémoch. Rozsah pôsobnosti úradu, jeho územná právomoc, štruktúra vykonávania vyšetrovacích a prokurátorských činností alebo nutnosť vytvorenia spolupráce v rámci vyšetrovania s políciou vyvolali rôzne názory prokurátorov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Vladimíra Gedrová.

"Aj rozdielnosť názorov mojich zahraničných kolegov pri tejto téme hovorí o tom, že vznik takéhoto inštitútu v Európskej únii je ešte dlhodobý proces. Podľa môjho názoru Úrad európskeho prokurátora musí byť nezávislý, ale zároveň musí podliehať súdnej kontrole. Otázkou zostáva, či by systém mal byť centralizovaný alebo decentralizovaný. Musíme myslieť aj na to, že v praxi môžu vzniknúť spory o súdnu príslušnosť. To všetko sú veľmi zložité otázky, ktoré je potrebné vyriešiť ešte pred vytvorením samotného úradu," uviedol Tichý.

Od roku 2002 funguje ako orgán Európskej únie aj EUROJUST, ktorý je kompetentný konať v rámci všetkých foriem závažnej a organizovanej kriminality a slúži na zlepšovanie spolupráce. Úrad európskeho prokurátora by mal byť nezávislý justičný orgán oprávnený viesť vyšetrovanie v prípadoch trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Európskej únie a mal by centralizovať trestné konania a vyšetrovania, riadiť prokurátorov, viesť k stanoveniu rozsudku.

Generálni prokurátori v závere rokovaní prijali dohodu, na základe ktorej sa budú na úrovni V4 stretávať pravidelne. Najbližšie stretnutie je naplánované na budúci rok v Českej republike.
 

Vyberte región